В писмо на Света Гора до патриарх Вартоломей американският архиепископ Елпидофор е

...
В писмо на Света Гора до патриарх Вартоломей американският архиепископ Елпидофор е
Коментари Харесай

Света гора не желае да приеме американски архиепископ на Вселенския патриарх заради снимка с гей двойка

В писмо на Света Гора до патриарх Вартоломей американският архиепископ Елпидофор е разгласен за нежелателен поради фотография след кръщение на деца на еднополова двойка.

В писмото уважително се оповестява, че американският архиепископ Елпидофорос не е добре пристигнал на посещаване в монашеската страна през третото десетдневие на януари. Представителите и настоятелите на свещените манастири изясняват аргументите, които водят началото си от кръщението на децата на „ еднополовата двойка “ от Америка, Евангелос Бусис и Питър Дуда, на 9 юли 2022 година в свещената черква Панагия Фанеромени в митрополията Вула.

Светогорци пишат: „ Със страдание означаваме, че посредством оповестените фотоси на Американския архиепископ с гей-двойката след осъществяването на тайнството, се сътвори неправилно усещане във връзка с приемането в Православната Църква на еднополовите бракове, обръщение, което опонира на доктрините и учението на Светата Църква. ”

Монасите се обръщат към патриарха с молба „ да се вслушате в нашата угриженост за тази извънредно сензитивна тематика, засягаща целостта на вярата и православните обичаи “.

Според информация, предоставена от Света Гора на вестник „ The National Herald ” на гръцката диаспора в Съединени американски щати, Свещената Общност не има намерение да посрещне архиеп. Елпидофорос както повелява традицията за архиепископ. Манастирите и отците, живеещи в аскетизъм, са изпаднали в затруднено състояние, защото не могат просто да затворят вратата на православен архиерей. Ето за какво те се обръщат с писмо до патриарх Вартоломей, в което предлагат архиепископ Елпидофор да не влиза в Света Гора, защото считат, че той ще се снима там със своите емигрантски спътници в опит да покаже, че е признат от монасите.

„ The National Herald “ написа също, че преди няколко месеца архиеп. Елпидофор е изискал да посети Света Гора, с цел да участва на празник на един от манастирите, само че е бил осведомен, че е нежелателен.

По време на визитата си в Солун той ще бъде придружаван от група американци от гръцки генезис, а в това време е планувано да приказва пред израелска асоциация и да ръкоположи млад мъж от Мексико, който ще назначи в енорията Преображение Господне в Корона, Ню Йорк, с цел да прави „ мисионерска активност “ измежду испаноговорящите в региона. Ръкополагането ще се състои в Гърция, защото американските управляващи не са одобрили визите на роднините на претендента за ръкоположение. Назначеният преди няколко месеца от архиеп. Елпидофор духовник не е могъл да остане и е трябвало да напусне.

Писмото на Света Гора до патриарх Вартоломей е следното:

Карея, 15/28 декември 2023 година

До Негово Божествено Всесветейшество

Вселенският патриарх

Г-н господин Вартоломей

Нашият Всечестен отец и епископ

До Фенер

Всесветейши отче и владико,

С актуалното писмо се обръщаме към Вас във връзка идното посещаване на Негово Високопреосвещенство Архиепископа на Америка Елпидофор на Света Гора. Бихме желали да представим пред Ваше Всесветейшество загрижеността на Свещения Кинотис по отношение на събитията по време на тайнството кръщение на децата на „ еднополова двойка “, което се състоя  в свещената черква Панагия Фанеромени във Вулиагмени.

Със страдание означаваме, че посредством оповестените фотоси на Американския архиепископ с гей-двойката след осъществяването на тайнството, се сътвори неправилно усещане във връзка с приемането в Православната Църква на еднополовите бракове, обръщение, което опонира на доктрините и учението на Светата Църква. Този факт, опровержителен на Евангелското обучение, провокира мощна угриженост в Свещения Кинотис.

Ето за какво, Ваше Всесветейшество, синовно Ви молим да се вслушате в нашата угриженост за тази извънредно сензитивна тематика, засягаща целостта на вярата и православните обичаи.

Въпреки това, уповавайки се на Вашата мъдра преценка, ние със синовна лоялност, целувайки с надълбоко страхопочитание Вашата всесветейша десница, молим за Вашето отеческо благословение за празниците на Светите дванадесет дни и идното Кръщение Господне.

Целият Събор на представителите и настоятелите на двадесетте свещени манастира на Света гора – Атон.

 

Инфо: greekcitytimes.com

Превод за " Гласове "  Василианна Мерхеб

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР